il tarım’dan muhteşem projeler!
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

il tarım’dan muhteşem projeler!

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2021 yılında “45+1 Tarımda Bir Adım Önde” mottosu ile bitkisel üretim, mera, hayvancılık, gıda ve arıcılığı da kapsayan toplam 46 proje gerçekleştiriyoruz.

il tarım’dan muhteşem projeler!

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2021 yılında “45+1 Tarımda Bir Adım Önde” mottosu ile bitkisel üretim, mera, hayvancılık, gıda ve arıcılığı da kapsayan toplam 46 proje gerçekleştiriyoruz.

il tarım’dan muhteşem projeler!
02 Eylül 2021 - 14:01
Reklam

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2021 yılında “45+1 Tarımda Bir Adım Önde” mottosu ile bitkisel üretim, mera, hayvancılık, gıda ve arıcılığı da kapsayan toplam 46 proje gerçekleştiriyoruz. Bitkisel üretimde mera dâhil 36 proje, hayvancılıkta 8 proje ve gıda alanında 2 proje ile Manisalı üreticilerimizin yanında büyük bir onur ve mutlulukla yer almaya devam ediyoruz.
 
Atıl arazilerin değerlendirilmesi kaydıyla salep, lavanta, ekinezya, altınotu, kekik gibi tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Bu yıl BÜGEM desteğiyle, Manisa’nın 16 İlçesinde salep demonstrasyon alanları kuruyor ve endemik bitki türlerimizin gen kaynaklarına sahip çıkıyoruz.
 
İlimizde daha önceki yıllarda çok az sayıda üreticimiz salep yetiştiriciliği yapmakta idi. 2019 yılında başlayan Covid-19 salgının etkisiyle birlikte tıbbi ve aromatik bitkiler giderek önem kazanmış, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine olan ilgi artmıştır. Ticareti yapılan ancak kültürü henüz yapılamamış birçok bitki gibi salep orkidesi bitkisi de uluslararası sözleşme ve yerel mevzuat tedbirine rağmen tehdit altındadır. Ayrıca salep yetiştiriciliği talebinde bulunan üreticiler yumru temininde zorluklar yaşamakta olup, maddi imkânsızlıklar nedeniyle de salep üretimini hayata geçirememişlerdir. Salep yumrusu nesli tehlike altında türler listesinde bulunmakta ve koruma altına alınan türler arasında olup doğadan toplanmasına izin verilmemektedir. Salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek ticari amaçla toplanması, endemik olan bu bitkilerin zaman içinde yok olma tehlikesini ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda önemli bir gelir getirici özelliğinden dolayı İlimizde alternatif bir ürün olarak, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce “Salep Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi”  hayata geçirilmiştir.
 
2020 yılında Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülmeye başlatılan proje kapsamında, İlimizde tarım arazilerinin sınırlı olduğu köylerde birim alandan daha fazla karlılık sağlayacak salep orkidesinin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
 
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) tarafından finanse edilen “Tarımsal Üretimin Arttırılması Projesi” ile Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz teknik personelleri konu ile ilgili fizibilite çalışmalarına başlamış, İl genelinde uygun lokasyon ve üreticiler belirlenerek projenin altyapısı İl Müdürlüğümüz tarafından oluşturulmuştur.
 
2020 yılında Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte salep üretimi ve eğitimi için uygun türler konusunda işbirliği protokolü imzalanmıştır.  Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce gönderilen 204. 525 TL ile 1.000 kg salep yumrusu enstitüden talep edilmiştir. Enstitü tarafından üretilen ve soldurma işlemi yapılarak dikime hazır hale getirilen yumrular 25.08.2021 tarihinde 16 İlçemizden 100 üreticiye teslim edilmiştir. Aynı gün teknik personellerimiz ile birlikte 16 İlçeden salep yetiştiriciliği yapacak 100 üreticimize Doç. Dr. Ünal Karık tarafından eğitim verilerek, üreticilerin tüm soruları yanıtlanmıştır.
 
Toprağın emekle, emeğin bereketle buluştuğu Şehzadeler Şehri Manisamızın girişimci, emektar, vefakâr, çalışkan insanıyla bir arada bulunmaktan, onlarla birlikte projeler gerçekleştirmekten dolayı mutluyuz. Türkiye tarımının gücüne güç katmaya gururla devam edeceğiz.
 
                                                                  MANİSA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
 
 

Reklam
Reklam
Bu haber 1657 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
BÜYÜKŞEHİR’İN AKHİSAR PROJELERİ HIZ KAZANDI
BÜYÜKŞEHİR’İN AKHİSAR PROJELERİ HIZ KAZANDI
Söğütlü Mahallesi'ne Ek Kanalizasyon Hattı
Söğütlü Mahallesi'ne Ek Kanalizasyon Hattı